Oyun canlılar için önemli yer tutar. Çocuklara atfedilmiş bir eylem gibi görünse de çok daha kapsamlı bir kavramdır. Hayvanlarda sıkça gözlemleyebileceğimiz oyun davranışlarına biz yetişkinler de fark etmeden çok kez başvururuz. Fakat oyunun çocuklara ait bir alanmış gibi görünmesinde aslında oldukça haklı sebepler var. Oyun çocuğun asıl işidir. Yani oyun çocuk için boş zaman doldurma etkinliği değil temel bir amaçtır. Aynı zamanda oyun çocuğun en önemli iletişim aracıdır. Bu durumda oyuncaklar da çocukların kelimeleridir denilebilir. Oyun doğal ortamın bir dışavurumu olduğundan, bir çocuğun oyununu gözlemleyerek çocuk hakkında pek çok bilgi edinilebilir.
Yapılan araştırmalara göre oyun oynayan çocuklar, oyun oynamayan çocuklardan daha sağlıklıdır. Oyunlardaki fiziksel aktiviteler sırasında oksijen alımı ve kan dolaşımı artarak dokulara besin taşınmasını hızlanır. Çocuk oyun oynarken kendisini zorlayan duyguları tekrar tekrar işleyebilir. Çocuk bu yolla o duyguyla baş etmeyi öğrenmeye çalışır. Bu sayede de duygu düzenleme becerileri gelişir. Oyunun içinde kurallara uyan çocuk toplumsal becerilerini de geliştirmiş olur. Odaklanarak oyun oynamak dikkat süresini uzatarak bilişsel gelişime katkı sağlar. Pek çok kelime ve kavram oyun içinde hızlı bir şekilde öğrenilir. Bunlar sadece oyunun faydalarına küçük birer örnektir. Görüldüğü gibi oyun çocuğun bütün gelişim alanlarına hitap eder.
Büyüyüp yetişkin bireylere dönüştükçe oyunla aramıza mesafe koyarız. Ancak oyunun yetişkinler için de oldukça olumlu işlevleri vardır. Basit bir örnek olarak günlük hayat stresinden kaçmak için iyi bir yoldur. Bütün bu bilgiler doğrultusunda oyun, çocukların temel bir ihtiyacıdır diyebiliriz. Kendimizin ve çevremizdeki çocukların oyunla ilişkisini önemseyerek bu ilişkiyi teşvik edici tutum sergileyebiliriz. Oyunla kalın.
Kaynakça:
Sağın Küçük, N. (2020). Oyun Terapisi [Süper vizyon eğitimi ders notu].
MONTESSORİ EĞİTİMCİSİ HABİBE NUR ELMACI